Joensuun voimalaitoksen alueella energiapuun haketus aiheuttaa väliaikaista meluhaittaa – haketus vähenee kesän ajaksi

Julkaistu 29.5.2023

Turpeen käytöstä luopumisen ja Venäjän tuonnin lopettamisen seurauksena olemme varastoineet Joensuun laitosalueelle huoltovarmuuden takaamiseksi paljon energiapuuta. Varastoitua puuta on haketettu kevään mittaan, josta on valitettavasti kantautunut voimalaitoksen lähialueelle normaalista poikkeavaa ääntä. Pahoittelemme energiapuun käsittelystä aiheutunutta meluhaittaa – pyrimme minimoimaan sen kaikin keinoin.

Säiden lämmetessä energiapuuta tarvitsee polttoaineeksi vähemmän, joten haketuskin vähenee kesää kohti.

– Ajoitamme toiminnan siten, että aiheutuva häiriö olisi mahdollisimman vähäinen. Eniten meluhaittaa kärsivissä kohteissa tulemme tekemään myös melumittauksia, kertoo Itä-Suomen Biomassan toimitusjohtaja Tommi Kauhanen.

Polttoainehuolto on edelleen voimakkaassa muutoksessa Venäjän tuonnin loppumisen ja turpeen käytön vähenemisen takia. Puupolttoaineilla tuotamme joensuulaisille uusiutuvaa lämpöä.

Joensuun voimalaitoksen alueelle on rakentumassa huoltovarmuustoimenpiteenä myös uusi terminaalikenttä energiapuun varastointiin. Kentällä varmistetaan sujuva energialähdehuolto voimalaitokselle ja tulevaisuudessa myös torrefioidun biomassan valmistus Joensuu Biocoalille. Rakennustyöt valmistuvat elokuussa 2023.

– Uuden terminaalikentän valmistuttua haketuksesta aiheutuvaa melua pystytään paremmin torjumaan hakkurin ja haketettavan raaka-aineen sijoittelulla, jolloin meluhaitta vähenee merkittävästi, vakuuttaa Kauhanen.

Lisätietoja:

Tommi Kauhanen, toimitusjohtaja
Itä-Suomen Biomassa Oy
p. 050 454 7213
tommi.kauhanen(at)biomassa.fi

Veli-Matti Keronen, käyttöpäällikkö
Savon Voima Oyj
p. 044 088 2121
veli-matti.keronen(at)savonvoima.fi